Çatalhöyük ve Ana Tanrıça Kültü
Çatalhöyük Ana Tanrıça Kültü, Çatalhöyük’ten günümüze kalan en önemli eserlerin başında gelmektedir. Ana Tanrıça Kültü, Çatalhöyük kazısında ele geçen heykelcikler bize ana tanrıça kültürünün (tapınma) başlangıcı ve zamanın inançları hakkında özgün bilgiler veriyor. Pişmiş toprak ve taştan yapılmış bu heykelcikler 5 ila 15 cm. arasında değişen büyüklüktedir. Şişman, iri göğüslü, büyük kalçalı ve zaman zaman doğum yapar vaziyette tasvir edilmişler. Bu özelliklerinin bolluk ve bereketi temsil ettiği düşünülüyordur.
Çatalhöyük’te ele geçen alet ve malzemelerin çoğu taş ve pişmiş topraktan yapılmıştır. Yanı sıra, bunlar arasında baltalar, sığ tabaklar, yüksek kabartma bereket tanrıçası motifleri, bilezikler ve kolyeler yer alır.
Ayrıca, pişmiş topraktan iri taneli hamura sahip kaplar ve çanaklar bulunmuştur. Bu kaplar, siyah ve kiremit renklerinde olup çarksız yapılmıştır.
Çatalhöyük Ana Tanrıça Kültü’nde yer alan ana tanrıça ve mukaddes hayvan figürü de pişmiş topraktan yapılmıştır.
Son olarak, Çatalhöyük’te kemikten üretilen kesici ve delici aletler bulunmuştur. Ayrıca, obsidyenden yapılmış mızrak ve ok uçları da günlük yaşamda sıkça kullanılan önemli araçlardandır.
Çatalhöyük, Konya’nın Çumra İlçesi sınırlarında olup, ilçenin 10 km. doğusunda yer almaktadır. Ayrıca, höyük, farklı yükseklikte iki tepe arasında olması nedeniyle çatal sıfatını almıştır. Çatalhöyük 1958 yılında James Mellaart tarafından keşfedilmiş ve ilk kazılar 1961-1963 yılları arasında yapılmıştır. Bununla birlikte, Çatalhöyük insanlık tarihinin ilk yerleşim yeri olarak kabul edilmektedir. Sonuç olarak, yapılan kazılarda toplam 13 yapı katı ortaya çıkarılmıştır.
Anadolu Uygarlıkları / İlk Yerleşimler